Kadasterkaarten

Haza 21

Haza-21 is ontwikkeld op basis van het idee dat voor de genealoog en historicus twee waarheden van belang zijn:

  1. De geschiedenis bestaat uit een grote reeks gebeurtenissen of feiten, die zijn vastgelegd in allerlei documenten. Dat vastleggen kan al dan niet nauwkeurig en correct zijn gebeurd in de vorm van wat we in Haza-21 “een vermelding” noemen.

  2. Er hebben in het verleden mensen geleefd, die activiteiten hebben uitgevoerd en ergens gewoond en gewerkt hebben.

De genealoog stelt zich als doel om de geschiedenis te reconstrueren van mensen, hun onderlinge relaties en hun bezittingen. Zijn probleem is echter de juiste feiten te vinden bij de juiste personen.

Om zijn bevindingen en hypotheses te staven zijn uitgebreide bronvermeldingen een eerste voorwaarde. Het onderscheid tussen de letterlijke gegevens uit de bron en de interpretatie door de gebruiker moet altijd duidelijk zijn.

Haza-21 is ontwikkeld met als doel om de gebruikers (genealogen en historici) een hulpmiddel ter beschikking te stellen om de geschiedenis te kunnen reconstrueren, gebaseerd op de hierboven beschreven uitgangspunten en met de mogelijkheid om dat uitvoerig te documenteren. Verder moet het programma de gebruiker helpen bij de organisatie van het onderzoek.

Wil je meer informatie over dit programma neem  Contact op.